De autoverzekering voor 55-plussers

Schade verhalen

Stel iemand veroorzaakt schade aan je auto. Je hebt geen Allrisk verzekering en geen rechtsbijstandsverzekering.

Wat nu? In dat geval moet je de schade zelf gaan verhalen bij de tegenpartij.

Hoe doe je dat?

Het verhalen van schade op de tegenpartij verloopt in 3 stappen:

  • Invullen van een schadeformulier
  • Tegenpartij aansprakelijk stellen
  • Schadedossier aanleggen

Hoe stel ik de tegenpartij aansprakelijk?

Je kunt een tegenpartij aansprakelijk stellen door contact op te nemen met zijn / haar verzekeringsmaatschappij. Laat via een mail of (aangetekende) brief weten dat je de tegenpartij aansprakelijk wilt stellen. Je krijgt dan van de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij een formulier dat je dient in te vullen.

Hoe leg ik een schadedossier aan?

Een schadedossier is eigenlijk gewoon een kopie van alle correspondentie (brieven, mails, foto's, etc.) die je verstuurd met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Belangrijk hierbij is het schadenummer van de tegenparijt. Dit heb je nodig als je contact hebt (telefonisch of per mail) met de tegenpartij. Bewaar dit dossier goed.

Vraag door tot alles duidelijk is.

Zijn er vragen of onduidelijkheden gedurende de contacten met de tegenpartij? Of snap je bepaalde opgestuurde documenten niet? Vraag dan altijd om uitleg. Verzekeraars zijn verplicht om heldere informatie en uitleg te verstrekken. Dus: vraag door tot alles helder is.

Dader doorgereden, kenteken opgeschreven?

Met de aangifte bij de politie kun je bij het Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) de gegevens van de verzekeraar opvragen.

Dader en kenteken niet bekend?

Het Waarborgfonds kan wellicht uitkomst bieden. Kijk voor de voorwaarden bij het fonds.

Gewonden?

Is er iemand (ernstig) gewond geraakt? Schakel dan een schaderegelingbureau in. Zij zijn hierin gespecialiseerd. De kosten kunnen verhaald worden op de tegenpartij als die aansprakelijk is.